Hout

Hout is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit.

De leerlingen maken kennis met massief hout, houtachtige plaatmaterialen, verspaningstechnologie en constructies. Ze maken gebruik van digitale technologieën om het technisch proces voor te bereiden en ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden voor het machinaal realiseren van constructies en projecten in massief hout en houtachtige plaatmaterialen. Zorg voor het milieu, veilig en ergonomisch werken en circulaire economie vormen een rode draad doorheen de studierichting. 

Deze opleiding beoogt de vorming van praktisch geschoolde arbeidskrachten die tevens een grondige basiskennis en algemene vorming meekrijgen. Je kan later als zelfstandige of in loondienst een echt vak uitoefenen

Wat leer je?

Leerlingen verdiepen zich in het realiseren van projecten in massief hout en houtachtige plaatmaterialen. Ze ontwikkelen technische vaardigheden en leren denken in functie van het technisch proces, de afwerkingsgraad en het eindresultaat. Ze werken geïnformeerd en toepassingsgericht met grondstoffen en materialen.

Hout

Specifiek voor de studierichting Hout:

  • Conventionele houtbewerkingsmachine ontleden, instellen, bedienen
  • Basisconstructies, -technieken en -materialen m.b.t. meubelmaken
  • Kwaliteitscontroles en basisonderhoud uitvoeren
  • Grondstoffen en onderdelen bewerken in functie van meubelen
  • Technologie en technieken binnen de houtsector

Algemene basisvorming

Algemene basisvorming blijft ook hier belangrijk. Je krijgt wel een opleiding waarin de theorie beperkt wordt ten voordele van de praktijk. Dat betekent dat je vele uren per week in het praktijklokaal zal doorbrengen.

Lessentabel

Hout
Vak3e jaar4e jaar
Totaal3232
Engels11
Frans11
Nederlands33
Godsdienst22
Lichamelijke opvoeding22
Maatschappelijke vorming32
Digitale vorming-1
Wiskunde22
Hout
Voorbereiding 133
Voorbereiding 222
Realisaties1313

Inschrijven

Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor een van onze studierichtingen?

Wat na je opleiding?

Na de 2de graad kan je opnieuw, volgens je aanleg en belangstelling, kiezen. De logische uitstroom is naar Binnenschrijnwerk & interieur/buitenschrijnwerk 3e graad.