BK restauratievakman metselwerk

Wat leer je?

De leerlingen maken kennis met historische en traditionele bouwmaterialen, uitvoeringsvormen en -technieken toegepast bij het bouwen van historische gebouwen. Ze ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden voor het conserveren en restaureren van metselwerk van historische gebouwen in zijn oorspronkelijke staat.

Zorg voor het milieu, demonteren en recupereren van materialen en circulaire economie vormen een rode draad doorheen de studierichting.

Ze verdiepen zich in historische metselwerken, uitvoeringsvormen en conserveringstechnieken. Ze versterken hun technische vaardigheden, meetkundig tekenen en denken in functie van het technisch proces, de afwerkingsgraad en het eindresultaat. Ze werken geïnformeerd en toepassingsgericht met grondstoffen en materialen, meten situaties op in 3D en verwerken meetgegevens.

Specifiek voor de studierichting

  • Technologieën, uitvoeringsvormen en -technieken voor de Restauratievakman metselwerk
  • Historische bouwwerken ontleden, voorbereiden en restauratiewerken realiseren
  • EPB-regelgeving
  • Basiskennis BIM
  • Materiaalkennis
  • Bouwwetgeving, EPB-regelgeving
  • extra attest Torenkraanbestuurder

Lessentabel

BK Restauratievakman metselwerk
Totaal28
Specifieke vorming beroepskwalificatie
theorie/praktijk op school
werkplekleren24
extra vorming ( attestering/ verbreding competenties)
Algemene vorming
communicatie en interactie2
Maatschappelijke oriëntatie1
Ondernemerschap1

Inschrijven

Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor een van onze studierichtingen?

Wat na je opleiding?

Je krijgt  na het zevende jaar gericht op instroom arbeidsmarkt een bewijs van bijkomende beroepskwalificatie (BK4) restauratievakman metselwerk, waarmee je sterker staat op de arbeidsmarkt. Na dit 7de jaar kan je gaan werken in aannemersbedrijven, zowel voor nieuwbouw als voor verbouwingswerken of starten met een graduaatsopleiding. Een zelfstandige loopbaan behoort eveneens tot de mogelijkheden.