Replica Morane Saulnier

In de jaren 1920 werd door de luchtmacht aan iedere (West-) Vlaamse vakschool een volledige Rhone 9C-rotatie motor en reserve onderdelen geschonken als didactisch materiaal voor de lessen mechanica. Dit type vliegtuigmotor werd tijdens de eerste wereld oorlog gebruikt. Blijkbaar bezit onze school momenteel de nog enige werkende motor. De motor werd gekeurd in 1917.
In 2006 beslisten de leerkrachten Pol Lietaert en Johan Vanbeselaere om rond deze motor een vliegtuig te bouwen. Aangezien Georges Guynemer met dit type motor had gevlogen en de bezielers van dit project uit Poelkapelle afkomstig zijn, werd er besloten de Morane Saulnier Parasol te bouwen. In Poelkapelle heb je een standbeeld ter herdenking aan Georges Guynemer. Nu blijkt er nergens nog een origineel vliegtuig van dit type te bestaan, ook het vinden van bouwplannen werd een zoektocht. 


Eind 2007 was de bouw van de vliegtuigromp in aluminium reeds een feit. Tijdens het volgend schooljaar werd het onderstel, staartgedeelte en de bovenbouw gemaakt in de carrosserieafdeling. 2008 is tevens het jaar dat de houtafdeling werd ingeschakeld want er moet nog een propeller en twee vleugels gemaakt worden. 
Via internet is er ondertussen contact gelegd met de leerkracht Saŝo Kness van de technische school in Trbovlje Slovenië (Srednja Tehniška in poklicna šola Trbovlje), in deze school hebben ze het zelfde type motor maar niet de nodige kennis om deze te herstellen. Saŝo is bestuurslid van een vereniging met als doel oude vliegtuigen te restaureren of compleet na te bouwen. Het Leonardo project liet ons toe om leerlingen uit de derde graad in het buitenland stage te laten lopen. Wij hebben hun motor hersteld, zij hebben ons geleerd hoe we de vleugels moesten opbouwen en bekleden.
Tijdens de opendeur op pinkstermaandag 2009 werd succesvol met het vliegtuig getaxied op het voetbalveld van de school. Dit haalde zelfs het VTM nieuws!

 
externe site met foto’s over de opbouw van het vliegtuig

Ons vliegtuig op tour

Ons vliegtuig wordt tentoongesteld in het Gynemerpaviljoen te Poelkapelle