Tweede jaar schooljaar 2021-2022

Leerpad 2A

Na het 1e leerjaar A stroom je door naar het 2e leerjaar A waar je leerpad 5 lesuren per week zal omvatten. We bieden in het VTI Ieper 3 leerpaden 2A aan.

STEM – Wetenschappen / Engineering

In dit leerpad werk je projectmatig in een technologische omgeving met ruimte voor onderzoek in 4 technische domeinen: Bouw, Hout, Elektriciteit en Mechanica. Je verkent de interessegebieden mechatronica (Mechanica- Elektriciteit), communicatie –en informatietechnologie en constructies en ruimtelijke ontwikkeling (Bouw-Hout) . Dit alles met een stevig pakket wiskunde. 

De nadruk ligt heel sterk op onderzoekend leren, probleemoplossend denken en doen, theoretische analyse en studie, engineering en doelgericht teamwork. Je leert ideeën omzetten in een prototype en vanuit onderzoek oplossingen te ontwerpen die voldoen aan vooropgestelde criteria. Op die manier ontwikkel je inzicht in onderzoeks –en ontwerpmethoden en hun wisselwerkingen. 

 

Het leerpad STEM-WETENSCHAPPEN Engineering is per definitie ook sterk gericht op meisjes. Zij zijn immers broodnodig voor een evenwichtige invulling van de arbeidsmarkt en minstens even (of méér?) getalenteerd om de vooropgestelde uitdagingen krachtdadig aan te pakken.

STEM – technieken

Aan de hand van uitdagende werkstukken en totaalprojecten krijg je alle finesses en skills van techniek in de vingers. Dat kan in 2 pakketten: Bouw – Hout en Elektriciteit- Mechanica. Vanuit het onderzoek van een gegeven ontwerp bepaal je een productieproces met daarbij horende hulpmiddelen om een werkstuk te realiseren. Je leert realisaties testen in functie van behoeften en criteria en leert voorstellen doen om het ontwerp of het productieproces te verbeteren. Op die manier ontwikkel je inzicht in ontwerpmethoden en realisatietechnieken en hun wisselwerkingen.

SPORT (vanaf 1 september 2022)

In het leerpad 2A Sport verwerf je inzicht in basistechnieken van verschillende bewegingsdomeinen (atletiek, gymnastiek, doelspelen, terugslagspelen, contact & verdediging, zwemmen, outdooractiviteiten en ritmische vorming) en leer je deze ook verfijnen. Je werkt aan fitheid en gezondheid om je eigen motorische mogelijkheden te verbeteren.

Sociale en communicatieve vaardigheden zijn daarenboven cruciaal. Communiceren, argumenteren, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, fairplay zijn daarin belangrijke competenties. Je leert werken aan persoonlijkheidsontwikkeling en je oefent zowel spelleiding als trainingsvaardigheden.

Een laatste belangrijke component is het inzicht verwerven in de relatie  tussen natuurwetenschappen (biologie, chemie, fysica), sport en beweging en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Via eenvoudige experimenten word je vaardiger in onderzoekend leren.

Leerpad 2B

Na het 1e leerjaar B stroom je door naar het 2e leerjaar B waar je leerpad 10 lesuren per week zal omvatten.

STEM – Technieken

Dankzij uitdagende en realistische werkstukjes maak je in dit leerpad verder kennis met de achtergrond, de basis en de materiaalsoorten van 4 technische domeinen: bouw, elektriciteit, hout en mechanica. Je oefent volop handvaardigheid en maakt allerlei praktische realisaties in kleine groepen. Vanaf het 2e jaar splitsen we op in 2 pakketten : Elektriciteit-Mechanica en Bouw-Hout. Je maakt kennis met technische systemen, constructies en installaties. Bij dit leerproces ontwikkel je je digitale vaardigheden en pas je deze toe in opdrachten. Je leert de eigenschappen van verschillende materialen en producten goed kennen om de werking van technische systemen en constructies goed te begrijpen. Je leert materialen, gereedschappen, machines en toestellen duurzaam en veilig gebruiken.